AWS RoboMaker gelanceerd op Re:Invent 2018

by Jeroen van der Leer on 30 November 2018

In Las Vegas vindt jaarlijks in november het AWS Re:Invent plaats. Ook de achtste editie van dit Amazon Web Services-evenement – grootschaliger dan ooit met ruim 52.000 bezoekers en duizenden verschillende workshops, talks en sessies verspreid over zeven hotels – staat in het teken van product- en feature-lanceringen en kennisdeling. Jeroen Jacobs, cloudconsultant bij Oblivion Cloud Control, is ter plaatse en doet als Computable-expert dagelijks verslag.

Aangekomen in Las Vegas opende op zondagmiddag (25/26 november) de aanmeldregistratie en startten de eerste, voornamelijk informele, activiteiten rondom re:Invent, zoals AWS Midnight Madness, waarbij AWS exact om 00:00 uur uitpakt met een eerste indrukwekkende set aankondigingen van nieuwe diensten en features.     

De eerste officiële aankondiging evenwel is de lancering van AWS RoboMaker, een nieuwe dienst die developers van Robotapplicaties enabled in het ontwikkelen, testen en deployen van Robot aansturende toepassingen. Een andere nieuwe technologie die AWS lanceerde is AWS Transfer for SFTP, een volledig managed SFTP-dienst voor S3. Ideaal voor SFTP-gebaseerde integraties waar we direct al vele toepassingen voor zien bij onze klanten.

Ook werd AWS Datasync gelanceerd. Met deze nieuwe dienst zijn datamigraties of back-ups naar S3 en EFS te automatiseren en een hogere performance te halen. Tot slot lanceerde AWS de dienst AWS Amplify Console wat een continuous deployment en hosting dienst is voor serverless applicaties.

Naast nieuwe diensten zijn nieuwe features en verbeteringen in bestaande AWS Services gelanceerd. S3 heeft nu intelligent tiering waarbij AWS automatisch tussen storage classes kan schakelen zonder dat met harde waardes S3 LifeCycle policies hoeven te worden geconfigureerd. Hiermee kan S3 nog meer kosteneffectief worden toegepast.

Andere verbeteringen binnen het AWS-dienstenporfolio zijn CPU-power en GPU-optie op de Snowball Edge, verhoging van het mogelijk aantal max provisioned IOPS bij EBS tot 64.000 en AWS s3 Batch operations.

Cutting edge-sessies

“Duidelijk is dat AWS zwaar inzet op cutting edge-technologie”

Het dagprogramma van re:Invent maandag bestond zoals alle jaren uit de mogelijkheid tot het volgen van tal van worskhops, buildersessions, leadership en techtalks, customer cases en demonstraties. Het aanbod is divers maar duidelijk is dat AWS ook zwaar inzet op cutting edge-technologie en innovatie als virtual en augmented reality (vr/ar), Internet of Things, machine learning en kunstmatige intelligentie.

Zelf nam ik deel aan een AWS Mass Migration-workshop waar we met senior AWS- consultants de diepte ingingen omtrent dit onderwerp. De AWS-consultant gaf ons inzage in de volledige AWS Professional Services Confluence-pagina’s waarin rijke ervaringen waaruit we konden putten.

Ook bezocht ik een sessie omtrent virtual reality en augumented reality gebaseerd op AWS Sumerian. In een korte sessie werd de beoogde vr/ar-standaard WebXR uitgelegd, waarna de mooie case rondom AWS Sumerian en Sony werd uitgelicht. Hierbij realiseerde en lanceerde een klein developersteam in minder dan twee maanden een virtual reality-app voor de nieuwste Spiderman-film die in december uitkomt.

De laatste sessie die ik bezocht, ging over serverless als volgende iteratie van de cloud. Het einde van de dag bezocht ik de expo-vloer met vele AWS gelieerde partners met mooie complementaire solutions.

Nog meer features

Net nog tijdens het diner lanceerde AWS nog een aantal nieuwe diensten en aankondigingen. Binnen AWS EC2 zijn nieuwe IaaSinstance types gelanceerd, de A1 met ARM-processor en een C5n type met 100 gpbs bandbreedte. Op S3 werd de feature object locking bekendgemaakt. Binnen het IoT domain nieuwe features op Free RTOS en AWS Greengrass en twee nieuwe IoT services namelijk Iot Events en AWS IoT Sitewize. Dit sterkt mijn beeld dat AWS stevig inzet op IoT.

Wil je meer weten over de gelanceerde diensten, kijk de officiële AWS whats news blog posts.

(Dit artikel is eerder verschenen in Computable in November 2018)

Jeroen is a Cloud Consultant at Oblivion and works with customers to ensure their cloud journey is a successful one. He has conducted numerous cloud and migration readiness assessments during which key areas of improvement for those customers were identified. In addition, Jeroen has helped customers create business cases to support and justify their decision to move to the cloud and has helped customers design and staff Cloud Centers of Excellence.

Explore related posts