Single Cloud in een Multi Cloud wereld – 5 argumenten

by Jeroen van der Leer on 27 March 2019


Organisaties kiezen vaak voor een multicloud strategie als ze een keuze overwegen tussen Amazon Web Services, Google en/of Azure. Maar is een multi-cloudstrategie wel altijd de meest voor de hand liggende keuze, of is er sprake van het reageren op de laatste management buzzwords?

Een recente inventarisatie bij bedrijven leert ons vijf belangrijke argumenten voor een multi-cloudstrategie. Helaas is het niet altijd verstandig om van daaruit te kiezen voor een multi-cloudstrategie.

Beschikbaarheid

Het beschikbaarheids-argument is geen vanzelfsprekende drijfveer voor een multi-cloudstrategie. Public cloud-platformen als AWS en Azure bieden het concept van Regions en Availability Zones. Binnen een Region zijn meerdere Availability Zones waarin een applicatie ingezet kan worden voor hoge beschikbaarheid. In feite hebben we hiermee een multi-datacenter-setup. Zijn de eisen nog hoger, dan is voor een multi-region deployment te kiezen, wat hetzelfde is als een multi-cloud deployment. Beschikbaarheid drijft dus de noodzaak voor multi-cloud.

Lock-in

Lock-in moet worden afgezet tegen lock-out. Menig enterprise voert de Paas-over-Iaas-strategie en kiest dus voor hoger liggende services en daarmee meer lock-in. Voor minimalisatie van lock-in is het beperken tot wat Iaas en generieke technologieën als Kubernetes de weg, ook bij multi-cloud. Hierbij blijven innovatie en TCO-voordelen liggen.

Prijsefficiency

Sommige denken dat er beter te onderhandelen valt met cloudproviders bij concurrentie. Voor de meeste cloudplatformen is dat niet zo. Sterker nog, er wordt juist meer volumediscount gegeven bij meer workloads op één platform. Anderen stellen dat per workload het goedkoopste platform is te kiezen. Dat is zo, maar vergeet niet de kosten van extra complexiteit van twee platformen.

Innovatie

Meer platformen is meer variatie in diensten en feature-aanbod en is dus meer innovatie. In de basis is dit waar, maar uitsluitend als er volledig voor higher-levelservices wordt gegaan. Leeft het lock-in-argument, dan gaat dit argument dus zeker niet op.

Compliancy

Compliancy als argument voor multi-cloud snijdt hout in specifieke gevallen. Als uw organisatie veel workloads heeft in bijvoorbeeld China, dan is de Alibaba-cloud wellicht een noodzaak naast bijvoorbeeld AWS voor de rest van de organisatie. Voor vrijwel alle andere regio’s bieden de grote providers reeds indrukwekkende compliancy statements en certificeringen.

Samengevat

Samengevat kunnen we stellen dat multi-cloud vanuit deze argumenten nog niet zo noodzakelijk is. In tegendeel, multi-cloud levert juist complexiteit en dus extra kosten in zowel techniek, connectiviteit, leercurve als beheersbaarheid. Overweeg dus zorgvuldig voor u voor multi-cloud kiest.

(dit artikel is eerder gepubliceerd in Computable)

 

Jeroen is a Cloud Consultant at Oblivion and works with customers to ensure their cloud journey is a successful one. He has conducted numerous cloud and migration readiness assessments during which key areas of improvement for those customers were identified. In addition, Jeroen has helped customers create business cases to support and justify their decision to move to the cloud and has helped customers design and staff Cloud Centers of Excellence.

Explore related posts